Thursday, May 22, 2008

Xi'an

Tegen 9:30u kwamen win in Xi'an aan. Xi'an was de hoofdstad van elf dynastieen en het beginpunt van de zijderoute. Na een stevige brunch hebben we het terracottaleger bezocht. Het leger werd in 1974 door boeren ontdekt die een bron aan het zoeken waren. De rijen levensgrote aardenwerken beelden van gele klei werden gemaakt om het graf van Qin shi Huangdi te bewaken. Bij opgravingen kwamen drie putten aan het licht met meer dan 7000 soldaten. Alle beelden waren oospronkelijk in levendige kleuren geschilderd. Enkele vertonen nog verfresten, maar de meesten zijn kaal. De keizer was zo bezeten van de dood en de erfenis die hij achter zou laten dat hij 36 jaar lang 700.000 mensen aan zijn graf liet werken.

Aan het einde van de dag zijn we door het park naar de stad gewandeld. De stad is behoorlijk modern en heeft aardig wat shopping malls. We zijn door de leuke Moslimwijk gelopen met zijn bochtige straten, lage huizen en smalle stegen. Overal eettentjes en vollop sate te verkrijgen. Ondanks de aantrekkelijke sate hebben we toch maar in een chinees restaurantje gegeten. De eerste was niet zo'n succes wat betreft de keuze van het eten: alleen een menukaart in het Chinees (zag er wel erg leuk uit) en erg slecht Engels sprekende bediening. Toen maar naar de volgende waar een menukaartje met plaatjes aanwezig was. Wel voor 3.50 eurie gegeten! Marc zijn menu was ondanks slechts " 1 pepertje" op de kaart, erg spicy. Denk dat er wel 3 hele pepers in het gerecht zaten!

Donderdagochtend hebben we fietsen gehuurd en zijn we over de stadsmuur gefietst. de muren om de stad zijn nog volledig in tact en vormen een 14 km lange rechthoek om het centrum. Op de muur was het een oase van rust en op sommige delen fietste we helemaal alleen. Het was erg leuk om vanaf de muur in het park te kijken, chinezen waren druk aan het kaligraferen op straat, dansen en Tai Chi aan het beoefenen. Het was erg warm, maar gelukkig gaf het fietsen een verkoelend briesje.

We hebben nog gezocht naar een Media Player, maar in China liggen de prijzen nog bijna hoger dan in Nederland. Het Chinese eten is prima, maar toch konden we het niet laten om als lunch een kopje tomatensoep en een pizzapunt bij de Pizza hut te eten.

No comments: