Wednesday, January 04, 2006

Berlijn is fijn!

Twee dagen en drie nachten zijn Saskia en ik naar Berlijn geweest. Ik had er al veel over gehoord. Het moest er erg leuk zijn en dat klopt. Echt een aanrader: leuk sightseeing, goed openbaar vervoer, maar verbazingwekkend: ook erg makkelijk lopend te doen.
Vanaf vliegveld Schönefeld is het vrij eenvoudig om via bus en metro op de plaats van bestemming te komen. Het metrosysteem is niet zo goed geregeld als in Barcelona, maar je hebt het vrij snel door (vonden wij dan ;-)).
Het is trouwens niet echt duur om naar Berlijn te vliegen: € 140,- (incl. tax) voor twee personen. Het kan nog veel goedkoper als je vroeg boekt. Er zijn verschillende maatschappijen die op Berlijn vliegen, maar wij hebben Easy jet uitgekozen vanwege de prijs. We vlogen wel vanaf Maastricht, maar dat is vanaf Saskia uiteraard goed te doen.

De terugweg moesten we wel extreem vroeg op (4 uur 's-nachts) voor de terugvlucht. En druk dat het was op de luchthaven. Gelukkig waren we vroeger dan theoretisch nodig was, want je stond toch wel redelijk lang in de rij. Kan iemand mij het voordeel uitleggen van het zelf inchecken? Je ziet het steeds meer, maar het is echt suboptimaal. Je checkt zelf in, krijgt een label voor je tas, maar vervolgens moet je nog steeds je tas inchecken bij een incheckbalie met de bijbehorende rij. Tip: zorg dat je voor een korte stedentrip alleen je handbagage bij je hebt, dan kun je redelijk vlot doorlopen.

Nu een paar foto's ter illustratie.


East Side Gallery. Eén van de weinig overgebleven stukken van de muur. Het verbaasde me hoe laag en dun de muur eigenlijk is.








Check Point Charlie
In de tijd van de muur een stengbewaakte overgang tussen Oost en West, waar Amerikaanse- en Sovjetsoldaten 'oog in oog' met elkaar stonden.












Holocaust denkmal
Monument dat de verschrikking van de Holocaust moet herdenken.
De pilaren moeten volgens de Amerikaanse architect Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en eenzaamheid teweeg brengen.
Het is 19.000 vierkante meter groot.







Brandenburger Tor
Foto lijkt een beetje wazig, maar wilde aangeven dat het er de hele dag sneeuwde:
Toegangspoort tot de stad en een symbool van vrede, zo was de Brandenburger Tor in 1791 bedoeld. Tijdens de Koude Oorlog stond de poort in de dodenzone tussen west en oost en werd het een symbool van ontnomen vrijheid.


Reichstag
Hier zit het parlement van Duitsland.
We hebben de imposante koepel van het gebouw helaas niet gezien (van binnen).








Saskia
Eigenlijk de leukste attractie of bezienswaardigheid in Berlijn. Vanaf 16 november 1973 te bezichtigen ;-)

No comments: