Saturday, January 21, 2006

Palenque

Het stadje Oaxaca op zichzelf is al leuk. Oaxaca heeft het enige plein in Mexico (schijnt) waar ze terrasjes hebben. Lekker struinen door de straten, de kerk Santa Dominco bekeken en uiteraard genoten van een Mexicaans biertje op één van de terassen. ´s-Avonds heerlijk aan het plein met z´n allen uit eten geweest. De volgende dag naar Monte Albán (witte berg). Dit was het politieke en religieuze centrum van de Zapotheken (zo´n 1800 tot 300 BC). Het complex heeft een aantal ruines en piramides op een afgevlakte heuvel. Doet een beetje Macchu Picchu-achtig aan, maar ligt uiteraard veel lager. De sfeer is wel redelijk gelijk vanwege de ligging: mooi omringd door bergen met laaghangende bevolking (gelukkig niet over het complex zelf zoals in MP).
Kon weer aardig aan de gang met m´n fototoestel. We waren er redelijk vroeg, dus het was lekker rustig.

Na Oaxaca zijn we op weg gegaan naar Palenque, het beroemde Maya-ruine-complex. We hebben gereist via Villahermosa waar we een botanische-/dierentuin hebben bezocht dat een aantal Olmekenstukken (oudste beschaving van midden-Amerika) huisvest. Interessant, maar staat in het niet bij Palenque: tussen de jungle liggen de ruines en tempels van de Maya´s met nog goed bewaarde decoraties. wel grappig om te weten, is dat alle gebouwen maar één etage kennen (of eigenlijk alleen begane grond). Om de gebouwen toch imposanter te laten lijken, hebben ze er vaak een piramide onder gebouwd en een sierkam (recht opstaand stuk steen puur voor decoratie). Desalniettemin supermooi en perfect om de middag te spenderen.
Vandaag hebben we een vrije dag in San Cristóbal. Morgen blijven we hier ook nog, maar gaan we buiten de stad een kijkje nemen.
Conclusie tot nu toe: beetje (te) veel cultuur voor mijn doen, maar daar had ik uiteraard op gerekend, maar schitterend en interessant om te zien.
Overmorgen op weg naar Guatamala. Ik ben benieuwd.

No comments: